Nu naar de echt wilde dieren

8 oktober 2024 - Kinabatangan River, Sabah, Borneo, Maleisië

7-10-2024

Vanmorgen na het ontbijt werden we opgehaald om 9.00 uur om met een gids nogmaals naar de Oerang Oetangs te gaan, nog steeds leuk die dieren. Eerst weer naar de sanctaury waar we van achter het glas weer kijken naar een groepje Oerangs, terwijl op een afstand een hele groep makaken klaar staat om ook aan te vallen, maar de bewaker blijft er eerst bij staan en dan durven ze nog niet, als deze wegloopt stormt een groep van wel 40 makaken naar het voer voor de Oerang Oetangs en eet in sneltreinvaart het overgebleven fruit en groente op. Wij lopen nu verder naar het buitenplatform waar al een Oerang zit te wachten, maar als de verzorger komt met de mand eten, komen ook van alle kanten weer makaken, maar de verzorger en de Oerang houden ze op afstand, ondertussen komt er nog een Oerang Oetang bij om te eten en van verre komt er een aan met een kleintje. De Oerang Oetangs weten de makaken aardig op afstand te houden tot ze zelf genoeg hebben. Dan laten ze de makaken ook wat meer toe. Als we de voederplaats verlaten gaan we naar een film waar verteld wordt wat de opvang allemaal doet. Van de gids horen we ook dat en op het moment een groep pygmee olifanten zijn opgevangen die zijn aangevallen door honden, we horen wel steeds schreeuwen, maar gaven de schuld aan de beren aan de overkant. Het zijn dus olifanten.

Na de Oerang Oetangs gaan we naar de andere kant van de weg waar we de sunberen nog een keer bezoeken, we zien er meer als vorige keer maar ze zitten niet op zulke mooie plaatsen als de twee dagen geleden.

Hierna gaan we lunchen en na de lunch stappen we in een busje wat ons samen met twee poolse mensen naar ons volgende onderkomen brengt, nu gaan we echt de jungle in. Eerst rijden we anderhalf uur lang allemaal oliepalmplantages. De jungle heeft hier op veel plekken plaats moeten maken voor deze plantages waar dus de palmolie wordt gewonnen die gebruikt wordt om te koken maar ook in wasproducten en cosmetica. Gelukkig heeft de overheid een halt geroepen aan de kap van de jungle en heeft ze een aantal beschermde nationale parken ingesteld. Eén daarvan de Kinabatagan River gaan we nu heen. Na anderhalf uur komen we aan bij een aanlegsteiger waar een motorboot ons op komt halen om naar de lodge aan de overkant te varen.

Hier aangekomen wacht men ons op met een drankje en krijgen we instructies over wat we de komende dagen gaan doen. De excursies en het eten zijn hier inclusief. We komen aan even na twee uur en om half vier staat er koffie en thee voor ons klaar met wat lekkers en om vier uur stappen we op de boot voor een rivercruise van ruim twee uur. We zien heel wat dit keer, 3 verschillende soorten apen, makaken, zilver apen en neusapen, verder zien we twee maal eek krokodil, waarvan er een denk dat hij een makaak kan verschalken, uiteindelijk valt hij aan maar bijt hij in een stuk plastic. We zien ook een paar keer een hornbil, de vogel met de grote neus, bij ons worden ze wel neushoornvogel genoemd.

Ruim na zessen zijn we weer terug en kunnen we ons omkleding want na het diner gaan we op pad voor een nightwalk, en dan kunnen we beter lange mouwen en een lange broek aan hebben ivm de insecten. Het diner is in de vorm van een buffet voor alle gasten, nou dat zijn er maar vier, wij en de Polen. Het eten is wel goed. We hebben ook rubber laarzen uitgezocht die we kunnen huren voor de dagen dat we hier zijn, voor de wandelsafari en 2 nightwalks. Om acht uur vertrekken we voor de wandeling met een gids door een stuk bos naast ons park, hij weet ons veel insecten te tonen, ook enkele giftige. Er vliegen ons constant allerlei vleermuizen om het hoofd maar deze eten alleen fruit en insecten. Na een uurtje zijn we weer terug en kunnen we naar onze kamer, even een stukje tikken en dan gaan slapen, want mogen moeten we er vroeg uit want om 5.30 uur staat de koffie en thee voor ons klaar en om 6.00 uur vertrekken we voor een nieuwe rivercruise.

1. Hennie Draayer:
    8 oktober 2024
    Wat een beleving en wat zul je veel foto's hebben. Prachtig
  2. Jannes Rosman:
    8 oktober 2024